Amerika Ivy League Üniversitelerinde Tıp İhtisasına Giden Yol

Amerika Ivy League Üniversitelerinde Tıp İhtisasına Giden Yol

AMERİKA IVY LEAGUE OKULLARINDA TIP İHTİSASINA GİDEN YOL

 

Amerika’da tıp ihtisası yapmak

Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz üzere, Amerika’da tıp direkt olarak lisans derecesinde alınabilen bir eğitim değildir. Öğrenciler farklı bir alanda lisans eğitimi tamamlayıp kabul için ön koşul olan dersleri aldıktan sonra yüksek lisans seviyesinde tıbba girebilir. 

Buna alternatif olarak, öğrenciler farklı bir ülkede lisans seviyesinde tıp okuduktan sonra Amerika’ya gitmeyi seçebilir. Ancak Amerika’da tıp eğitimi ülkemizden biraz farklı ilerleyecektir. 

İlk aşama olarak öğrencilerin Residency için başvuru yapmaları gerekmektedir. Geniş bir tanımla, residency Türkiye’deki uzmanlık sistemine benzetilebilir. Sonrasında öğrenciler direkt residency aldıkları alanda çalışmaya başlayabilecekleri gibi isteğe bağlı olarak fellowship programlarına da dahil olabilir. Bazı bölümler için residency sonrası fellowship zorunludur. Örneğin, kardiyolog olmak isteyen birisi dahiliye veya pediyatride residency tamamladıktan sonra kardiyoloji fellowship programına girer. 

Amerika’da her üniversite residency programına kabul için kendi şartlarını belirleyebilir. Bu yazımızda sizlere Ivy League üniversitelerinde residency rotasının nasıl olduğundan bahsedeceğiz.  

 

Ivy League Nedir?

Ivy League Amerika’nın ve dünyanın en iyileri arasında olan 8 üniversitenin kurduğu bir birliktir. Bu üniversiteler şunlardır;

1. Brown University - Rhode Island

2. Columbia University - New York 

3. Cornell University - New York

4. Dartmouth College - New Hampshire

5. Harvard University - Massachusetts 

6. Princeton University - New Jersey 

7. University of Pennsylvania - Pennsylvania 

8. Yale University - Connecticut 

Bu üniversitelere giriş için akademik mükemmeliyetin yanı sıra ders dışı deneyim ve becerileri de yüksek olmalıdır. Ek olarak, SAT / ACT / LSAT / GRE / GMAT / MCAT / IELTS / TOEFL gibi sınavlar da başarı gösterilmesi beklenir. 

Tıp ihtisası için ise USMLE sınavı ilk adımdır. 

 

USMLE:

USMLE (United States Medical Licensing Exam) Amerika’da doktor olarak çalışmak isteyen herkesin girmesi gereken bir sınavdır. Bu sınav toplam üç kısımdan oluşur. İlk iki kısım güncelde Ankara merkezinde tamamlanırken son adım yalnızca Amerika’da yapılır. 

USMLE’nin ilk adımı olan Step 1 sınavı, temel bilimler bilgisini ölçer. Bu sınav, 8 saat süren ve soruların 7 bloğa bölündüğü bir günde yapılır. Her blokta en az 40 soru vardır ve toplam soru sayısı en fazla 280’dir. Step 1 sınavındaki konular arasında Biyokimya ve Beslenme, Genetik, Anatomi, Embriyoloji, Histoloji, İmmünoloji, Mikrobiyoloji, Patoloji, Farmakoloji, Fizyoloji ve Biyoistatistik gibi alanlar vardır. 26 Ocak 2022’de, Step 1 sınavında geçme puanı 196 olmuş ve geçme/kalma sistemi uygulanmaya başlamıştır.

Step 2 CK (Clinical Knowledge): Bu aşamada geçme/kalma sistemi yoktur. Klinik bilgi ve hastalıkları tanımlayabilmek önemlidir. 

Step 3 çoktan seçmeli sorular ve bilgisayar tabanlı vaka canlandırmalarından oluşur. İki günlük bir sınavdır. İlk gün toplamda 232 sorudan oluşan 6 oturumluk bir sınav yapılır. İlk gün sınavı ortalama 6 saat sürer. İkinci günkü sınav 9 saat sürer. İlk olarak 7 dakikalık bir eğitim verilir. 30 soru x 6 blok= 180 soruluk bir sınavın yanında 13 tane vaka simülasyonu yapılır. 

 

Amerika’da ihtisas programları

Eğer Türkiye’de tıp fakültesi bitirdikten sonra Amerika’da ihtisas yapmayı düşünüyorsanız ilk yılınızdan itibaren bunun planlamasını yapmalısınız ve gereken tecrübe ve becerileri edinmelisiniz. Ivy League okullarının birçoğu USMLE sınavını istemenin yanı sıra şunları da ister;

  • Yüksek derecede İngilizce dil bilgisi
  • Dopdolu bir CV
  • Dekan mektubu (MSPE)
  • En az 3 tane tavsiye mektubu
  • Kişisel beyan
  • Tıp fakültesi transkripti
  • Mülakatta başarı

Amerika Ivy League okullarında ihtisas yapmanın birçok avantajı da vardır. Bunlardan bazıları:

  • Yaklaşık yıllık $60,000’dan başlayan maaş
  • Barınma bursu
  • Yemek kartı
  • Öğrenme kaynaklarına sınırsız erişim
  • Hayat ve sağlık sigortası
  • Ücretli yıllık izin
  • Bakmakla yükümlü oldukları kişiler için hayat ve sağlık sigortası

 

Genellikle 3 yıl süren bu ihtisas programlarıyla ilgili daha geniş bilgi için bizimle iletişime geçin.