YÖS NEDIR?

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS), Ülkemizdeki üniversitelerde okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Adayların açıklanan YÖS sınav sonuçlarını başvuracakları üniversiteye vermeleri gerekir. Farklı bir açıdan tanımlarsak yabancı uyruklu öğrenciler için Türkiye’deki üniversitelere giriş sınavıdır.

Sınav 1981 yılından itibaren 2010 yılına kadar Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanmaktaydı. Ancak daha sonra YÖS, ÖSYM yerine üniversitelerin kendi bünyelerinde düzenlenmeye başlamıştır. Hatta bazı üniversiteler önde gelen devlet üniversitelerinin düzenlediği farklı kısaltmaları bulunan YÖS (İUYÖS, MÜYÖS, EGEYÖS, AÜYÖS) sonucunu başvurularda kabul etmektedir. 

 

YÖS’E KIMLER BAŞVURABILIR?

YÖS sınavına genellikle lise son sınıftaki veya lise mezunu yabancı uyruklu öğrenciler başvurmaktadırlar. Yurtdışındaki liselerde lise eğitiminin tümünü tamamlamış olan T.C. Vatandaşları da katılabilmektedirler. 

YÖK’ün açıklamış olduğu ‚YURTDIŞINDAN ÖĞRENCİ KABULÜNE İLİŞKİN ESASLAR ‘

  1. a) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;
    1) Yabancı uyruklu olanların,
    2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenlerin, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)
    3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların *
    4) a) 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine” b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine,
    5) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların, başvuruları kabul edilecektir.

YÖS’e hangi ülke vatandaşları başvuru yapabilir?

YÖS Sınavına yabancı uyruklu öğrenci şartlarına uygun olan tüm öğrenciler başvurabilir. Yabancı Uyruklu öğrenciler, Mavi kartlı öğrenciler ve yurtdışında lisenin tümünü okumuş olan öğrenciler YÖS sınavına başvuru yapabilirler ve yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarından faydalanabilirler.

YÖS sınavına kaç kişi katılır?

Her yıl YÖS sınavına giren öğrenci sayısı ve yabancı uyruklu öğrenci sayısı artmaktadır. Yıllık olarak ortalama 180.000 Yabancı Uyruklu öğrenci T.C.’ deki üniversiteleri tercih etmektedirler. Bu öğrencilerden ortalama +50.000 öğrenci YÖS sınavlarına katılmaktadırlar.

YÖS’E KIMLER BAŞVURAMAZ?

  • T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanlar,
  • KKTC uyruklu olanlar (ortaöğreniminin tamamını K.K.T.C liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
  • Başvuruda bulunabilecek adayların listelendiği ikinci maddesinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyruklular (ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkede tamamlayanlar/ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki Türk okullarında tamamlayanlar hariç),
  • Uyruğundan birisi KKTC olan çift uyruklular (ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
  • Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C. uyruklu olan veya başvuruda bulunabilecek adayların listelendiği ikinci maddesinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyruklular,
  • Fikir ve eylemleri ile T.C. aleyhine faaliyette bulunmuş veya T.C. vatandaşlığından bir yaptırım olarak çıkarılmış bulunan kişiler,
  • Kültür anlaşmaları, kültürel değişim programları ve benzeri düzenlemelerle T.C. Hükümetince, yabancı hükümetler emrine verilen burslardan veya yükseköğretim imkânlarından yararlandırılmış olanların ve Batı Avrupa Açık Öğretim Lisesi Programlarından mezun olan T.C. vatandaşlar (Batı Avrupa Açık Öğretim Lisesi programlarında okurken yurtdışında ikamet edenler hariç),
  • C. vatandaşları Türkiye’de bir lise bitirmiş ise, daha sonra yurt dışında bir lise bitirmiş dahi olsalar, başvuru yapamazlar. Başvuru yapmış olsalar dahi kayıt yaptıramazlar.

YÖS NASIL BIR SINAVDIR, İÇERIĞINDE NELER VARDIR?

Uygulandığı ilk günden bu yana yüz binlerce öğrencinin ülkemizde eğitim almasına yardımcı olan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) genelde 80 soru içermektedir. Bu sorulardan 35 soru Matematik, 5 soru Geometri ve 60 soru da IQ-Genel Yetenek ölçen sorulardır. 

Matematik ve geometri geniş yelpazeden sorular sorulur ve TYT/AYT sınavlarında konu dağılımına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki YÖS her üniversite tarafından özel hazırlandığından sınav içeriğinde farklılıklar görülebilir.

IQ-Genel Yetenek testinde ise daha çok soyut düşünebilme ve sayısal kavrama becerileri test edilmektedir. Bunun yanı sıra bazı üniversiteler adayların Türkçe bilgisini değerlendirmek için 50-60 sorudan oluşan bir Türkçe Dil Bilgisi Sınav’ı da yapabilmektedir.

Sınav, üniversitelerin bünyesinde ayrı ayrı uygulandığı için sınav süresi bakımından farklılık göstermekte olup genelde sınava giren öğrencilere tanınan süre 90 ila 120 dakika arasında değişmektedir.

YÖS MATEMATIK VE GEOMETRIDE ÇIKAN KONULAR

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’nda çıkan konuları aşağıdaki tabloda bulabilir ve sınav hazırlığınızın eksiksiz olmasını sağlayabilirsiniz.

YÖS Matematikte Çıkan KonularYÖS Geometride Çıkan Konular
SayılarDaire
Oran-OrantıÇember
Çarpanlara AyırmaÜçgen
Bir Bilinmeyenli DenklemlerKare
Denklem SistemleriDikdörtgen
ProblemlerParalelkenar
İşlem SorularıDüzlemde Açı
KümelerYamuk
PolinomlarÇokgen
Fonksiyon 
Karmaşık Sayılar 
Trigonometri 
Logaritma 

 

YÖS GENEL YETENEK BÖLÜMÜNDE ÇIKAN KONULAR

Şekil Sayma (küp, kare, üçgen, dikdörtgen, vs.)Sayı dizisi örüntüsü
I. Satırdaki İlişkiye Göre II. Satırı Hangi Şekil TamamlarŞekil Örüntüsü
I. ve II. Satırda Verilen İlişkiye Göre III. Satırı Hangi Şekil TamamlarKağıt katlama-kesme
Farklı Şekli BulmaŞekil denklem sisteme
Harf-Sayı,  Sayı-Şekil, Harf-Şekil İlişkisi7x7’lik matriste bilinmeyenleri bulma
Harfli Tabloda İstenileni Bulma3 Boyutlu şekil tamamlama
Şekil Toplama5x5, 6x6 su doku
Şekil dizisinde hangi şekil gelirŞekil içindeki sayılarda kural bulma
Şekil denkliği (terazide)Sayılar ile ilgili kural bulma
Şekil denkliği (tabloda)Yansıma, döndürme
3X3, 2x4 Şekil, sayı Matrisi TamamlamaŞekillerde mesafe ölçümü
Küp açılımıŞeklin üstten görünümü
Şekil tamamlama, kural bulmaSayı sayamaca
Sayılar arası kural bulma (sayı üretmek) 
Kare bütünleme (tamamlama) 

 

YÖS TABAN PUANLARI

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’yla öğrenci alımı yapılırken belirli taban puanlar baz alınmaktadır. Sınav her üniversite bünyesinde ayrı ayrı olarak hazırlandığı için YÖS taban puanları birbirinden farklıdır. Ayrıca soru dağılımı ve YÖS puan değerleri de değişebilmektedir.

 

YÖS PUANLARI NASIL HESAPLANIR?

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı puanları hesaplanırken birçok üniversite doğru cevaplardan yanlış cevapları çıkararak (4 yanlış cevap bir doğru cevabı götürerek bir hesaplama yapmaktadır ve çıkan sonucu 100 üzerinden bir puana çevirerek sonuca ulaşmaktadır. Ancak bazı üniversiteler YÖS’te sadece doğru cevapları baz alarak bir hesaplama yapıp 100 üzerinden puanlamaktadır.

 

Yös Danışmanlık Ücretimiz 2500 €.

The perfect choice for your next project!

Contact Us Now !