IELTS mi TOEFL mı? Hangisine Girmeliyim?
IELTS mi TOEFL mı? Hangisine Girmeliyim?

IELTS mi TOEFL mı? Hangisine Girmeliyim?

 

IELTS VE TOEFL, her iki sınavda dil yeterliliğini ölçen sınavlardır. Yurt dışında eğitim almak istiyorsanız; ya da göçmenlik için başvuru yapacaksanız sizden ilk olarak İngilizce yeterliliğinizi ispat etmeniz gerekmektedir. IELTS veya TOEFL sınavlarına girerek bu yeterliliğinizi gösterebilirsiniz. Hangisini tercih etmek gerekiyor noktasına geldiğimizde amaçlarımızı iyi bir şekilde belirlememiz en önemli noktadır Her iki sınavda uluslararası geçerliliğe sahip ve oldukça yaygın olarak kabul gören sınavlar. Fakat sık rastlanır bir durum olmasa da bazen başvuru yapacağınız kurumun bu sınavlardan sadece birini kabul ediyor olması söz konusu olabiliyor.  Bu yüzden seçim yaparken ilk dikkat etmeniz gereken konu başvuracağınız kurumun hangi sınavı kabul ettiğinden emin olmak. Her iki sınavın da kabul edildiğini öğrendiyseniz; sınav tercihi tamamen size kalıyor.

Seçim yapmak için koşulları birlikte inceleyelim. 

 

Sınava Girme Amacınız Nedir?

Eğer sınava girme sebebiniz akademik değilse; oturma izni ya da çalışma izni gibi bir konuyla ilgili başvuru yapıyorsanız, IELTS General dil seviyenizi ispatlamanız için yeterli olacaktır. IELTS GeneralTOEFL ve IELTS Academic sınavlarına oranla oldukça kolay bir sınavdır.

 

TOEFL – IELTS: Bilgisayarla İletişim Mi? Yüz Yüze İletişim Mi?

Bilgisayar kullanırken mi rahatsınız yoksa bir kişi ile yüz yüze konuşurken mi? TOEFL speaking kısmında, size bilgisayar üzerinden sorular yöneltiliyor ve yanıtlamanız bekleniyor. Yanıtlarınız kaydediliyor ve sınavın ardından değerlendirilmeye başlıyor. Speaking kısmını alan diğer adaylar da sizinle aynı anda, aynı odada sınava giriyor. Zaman zaman bu durum adaylar için dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemleri yaratabiliyor. 

IELTS speaking ise; bir native speaker eşliğinde, birebir olarak sınava alınıyorsunuz ve size yöneltilen soruları yanıtlıyorsunuz. Kendinizi bir bilgisayara değil bir insana karşı daha rahat hissedeceğinizi düşünüyorsanız ve bunun yanında kalabalığın dikkatinizi dağıtacağına inanıyorsanız IELTS’in sizin için çok daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Buna ek olarak; TOEFL writing kısmında klavye kullanmanız gerekirken; IELTS writing, kağıt ve kalem ile uygulanıyor.

 

TOEFL – IELTS: Soru Tipleri- Sınav Süreleri

TOEFL sınavı, writing bölümü dışında, ağırlıklı olarak çoktan seçmeli sorulardan oluşuyor. Çoktan seçmeli sınavlarda daha başarılı olduğunuzu düşünüyorsanız. TOEFL sınavını tercih etmek sizin için daha avantajlı olacaktır. TOEFL sınavı 4 saatten daha uzun sürüyor. TOEFL’da tüm bölümleri aynı gün içerisinde alıyorsunuz.

Çoktan seçmeli sorularla aranız iyi değilse IELTS sizin için daha uygun. IELTS sınavı çoktan seçmeli soruların yanı sıra, boşluk doldurma, eşleştirme gibi farklı soru tipleri de içeriyor. Ayrıca IELTS sınavı 2 saat 45 dakika sürüyor. IELTS’ de speaking kısmı farklı bir günde uygulanıyor.

 

 

Hangi Aksanı Daha İyi Anlıyorsunuz?

Konuştuğunuz İngilizce, İngiliz aksanına daha yakınsa ve bu aksanda kendinizi daha rahat ifade ettiğinizi düşünüyorsanız IELTS sınavı sizin için daha uygun olabilir.

TOEFL, Amerikan merkezli bir sınavdır. Bu sebeple Amerikan aksanına daha yakınsanız TOEFL daha iyi bir seçim olacaktır. Her iki sınavda da telaffuz biçiminiz ya da aksanınız önem taşımıyor ya da skorunuzu etkilemiyor. Hangisi ile sınav esnasında kaygı ile daha kolay başa çıkacaksanız tercih edebilirsiniz.