Kanada'ya Dair Faydalı Bilgiler
Kanada'ya Dair Faydalı Bilgiler
Kanada'ya Dair Faydalı Bilgiler

Kanada'ya Dair Faydalı Bilgiler

Kanada'da Yaşamak

Kanada yaşam standartları yüksek olan ülkelerden biridir. Öğrencilerin adaptasyon sürecini hızlandırmak ve önceden plan yapmasına yardımcı olmak için Kanada'daki yaşamla ilgili ana başlıkları bir araya getirdik.

 

Konaklama

Öğrencilerin konaklamalarını gitmeden önce ayarlamaları oldukça önemlidir. Konaklama için genellikle üç seçenek vardır: kampüs içi ikamet, aile yanında konaklama ve kampüs dışı konaklamadır.

Kampüs İçi Yurt

Öğrenciler, kampüs içerisinde konaklama için sunulan seçenekleri ve son başvuru tarihini okulun web sitesinde veya doğrudan okulla iletişime geçerek öğrenebilirler. Birçok uluslararası öğrenci ve şehir dışından Kanadalı öğrenciler, geçişlerini kolaylaştırmak için ilk yıllarında yurtta yaşamayı tercih ediyor. Kampüs içi konaklamanın en büyük avantajı öğrencilerin sosyalleşme imkanlarını kullanarak Kanada kültürüne daha hızlı entegre olmasıdır.

Aile yanında konaklama

Öğrencilerin seçeneklerinden bir diğeri Kanadalı bir aile ile yaşamaktır. “Ev sahibi” olacak aile profesyonel bir ajans tarafından bulunur. Öğrenciler bunu okullarının web sitesinden veya Google'da “okul adı” ve “aile yanında konaklama” şeklinde aratarak bulabilirler. 

Kampüs Dışı Konaklama

Öğrencilerin okul dışında bir daire veya oda kiralama seçeneği de vardır. Bazı okullarda, öğrencilere kampüs dışında konaklama yardımı olarak bilinen bir yer bulmalarına yardımcı olan hizmetler vardır. Öğrenciler, Places4Students , Kijiji gibi web sitelerinde veya Facebook'ta arama yaparak kendilerine konut bulabilirler . Arama yaparken “(okulun adı) öğrenci evi” veya “(okulun adı) kiralık ev” gibi anahtar kelimeler kullanılması önerilmektedir.

 

Ulaşım Hizmetleri

Ulaşım hizmetleri, nerede yaşayacağınızı seçerken belirleyici bir faktördür. Öğrenci kampüs dışında yaşamayı düşünüyorsa, toplu taşıma hakkında önceden araştırma yapmalıdır.

Toplu taşıma

Kanada, sağlam bir toplu taşıma sistemine sahiptir. Kanada toplu taşıma sistemi, çoğu kasaba ve şehirde halk otobüsü ağlarını, büyük şehirlerde hızlı toplu taşımayı (metro) ve komşu bölgeleri birbirine bağlayan banliyö/hızlı hafif raylı sistemleri içermektedir.

Birçok üniversite kurumu, öğrencilerinin ulaşım masraflarını karşılamak için indirimli aylık geçiş biletleri sunmaktadır.

Arabalar ve Sürüş

Kanada, çoğu yer arasında araba ile uzun mesafeli seyahati mümkün kılan geniş bir yol ve otoyol ağına sahiptir.

Kanada'da, sürüş düzenlemeleri ve ehliyetleri eyalet düzeyinde yönetilir. Uluslararası öğrenciler uygun bir ehliyetle (Uluslararası Sürüş İzni (IDP) -  Kanada'da araç kullanabilirler. Bazı illerde öğrenciler yabancı lisanslarını öğrenimlerinin tamamı boyunca kullanabilirken, diğer iller uluslararası öğrencilerin il lisanslarına başvurmalarını şart koşmaktadır. Öğrencilerin yola çıkmadan önce gidecekleri il için Ulaştırma Bakanlığı web sitesine başvurmaları gerekmektedir.

Taksi ve Araç Paylaşım Hizmetleri

Tüm şehir ve kasabalarda taksi hizmeti bulunmaktadır. Ancak, taksiler oldukça pahalı olabilir, bu nedenle genellikle yalnızca toplu taşıma uygun bir seçenek olmadığında kullanılırlar.
Uber ve Lyft araç paylaşım hizmetleri de popüler seçeneklerdir ve Kanada'nın birçok yerinde mevcuttur.

Hava yolculuğu

Kanada'nın büyüklüğü nedeniyle, insanlar genellikle büyük şehirler ve iller arasında uçakla seyahat etmeyi tercih etmektedir. 

 

Sağlık ve Seyahat Sigortası

Kanada'daki tüm lise sonrası kurumlar, uluslararası öğrencilerin kendileri ve Kanada'da ikamet ediyorlarsa eşleri ve çocukları için alabilecekleri sağlık sigortası planları sunmaktadır.
Sağlık sigortası bazı okullar tarafından zorunlu kılınmakta ve bazı öğrenci ücretlerine sigorta masrafları dahil edilmektedir. Sağlık hizmetleri için cepten ödeme yapılması çok pahalı olabileceğinden, sağlık sigortası yaptırmak oldukça önemlidir.

 

Bankacılık ve Para

Kanada'nın para birimi Kanada Doları'dır (CAD). Dolar, 5,00 ABD Doları (mavi), 10,00 ABD Doları (mor), 20,00 ABD Doları (yeşil), 50,00 ABD Doları (kırmızı) ve 100,00 ABD Doları (altın) cinsinden farklı renkli banknotlarda mevcuttur. Beş sent (nikel), 10 sent (dime), 25 sent (çeyrek), 1 dolar (loonie) ve 2 dolarlık (toonie) madeni paralar da kullanılır.

Nakit, Kartlar ve İnternet Bankacılığı

Nakit rahat bir ödeme şeklidir, ancak kolaylık nedeniyle banka kartları ve kredi kartları tüm işlemler için daha işlevseldir. Kira ve fatura ödemeleri gibi büyük meblağlar için çekler oldukça sık kullanılmaktadır. İnternet bankacılığı, faturaları ödemek ve diğer işlemleri yapmak için de yaygın olarak kabul edilmektedir. Birçok lise sonrası kurum, öğrenim ve hesap ödemesi için çevrimiçi bankacılık seçeneklerini sunmaktadır..

Nakit Çekme

Öğrenciler nakit elde etmek için banka hesaplarından para çekmelidir. Öğrenciler, hesabı bulunan bankanın herhangi bir şubesinden nakit çekebilirler. Bankada öğrenciler, veznedarlardan biriyle konuşabilir veya bankanın Otomatik Vezne Makinelerinden (ATM) birini kullanarak parayı kendi başlarına çekebilir. ATM'lere, akşamları ve hafta sonları da dahil olmak üzere bir bankanın çalışma saatleri sırasında ve sonrasında erişilebilir. Ek bir idari ücret karşılığında öğrenciler, özel ATM'lerden para çekebilirler. Özel ATM'ler herhangi bir bankaya bağlı değildir ve genellikle restoranlarda, barlarda, benzin istasyonlarında ve marketlerde bulunur.

Banka Hesabı Açma

Kanada bankalarının çoğu, uluslararası işlem ücretlerinden tasarruf etmelerine yardımcı olacak şekilde uluslararası öğrenciler için özel olarak tasarlanmış hesap seçenekleri sunar. Bir öğrenci, üzerinde fotoğraflı bir kimlik ve adresini içeren bir kimlik belgesi olmak üzere iki kimlik belgesi ile tercih ettiği bankanın yerel şubesine giderek banka hesabı açabilir.

 

İnternet

Kanada'da öğrenciler internet ve cep telefonu hizmetine rahatlıkla  erişebilirler. Kampüslerde Wi-Fi internet mevcuttur. Öğrencilerin kuruma kaydolduklarında oluşturacakları kolej/üniversite e-posta hesapları aracılığıyla  kampüs içi internete erişilebilir.

Öğrenciler, yerel hizmet sağlayıcılar aracılığıyla aylık bir ücret karşılığında evleri veya daireleri için (kampüs dışında yaşıyorlarsa) yüksek hızlı internet siparişi verebilirler. Başlıca internet servis sağlayıcılarından bazıları Rogers Bell Telus Shaw ve Cogeco'dur. 

 

Cep Telefonları

Kanada'da yaşayan insanların çoğu birincil iletişim cihazı olarak bir cep telefonu/cep telefonu kullanıyor, ancak bazı insanlar hala evlerinde sabit telefon kullanıyor. Öğrenciler kendi ülkelerinden bir cep telefonu getirebilir veya Kanada'da yeni bir cep telefonu satın alabilirler. Apple iPhone, Samsung Galaxy, Google Pixel, LG, Motorola ve Huawei, Kanada'da yaygın olarak bulunmaktadır.

Öğrenci kendi cihazını getiriyorsa, yeni bir SIM kart satın alabilir ve bir servis sağlayıcıdan Kendi Cihazını Getir (BYOD) planı alabilir. Yeni bir telefon satın alırsa, öğrenci bunun için tamamen ödeme yapabilir ve bir BYOD planını seçebilir veya bir servis sağlayıcıdan bir sekme ile aylık bir plan alabilir. Bir sekme alırken, aylık ödemenin bir kısmı, ödenene kadar telefonun maliyetine yansıtılacaktır.


Öğrenciler, yurtdışındaki aileleriyle bağlantıda kalmak için şehirlerarası arama ve/veya şehirlerarası mesajlaşma planı ekleyebilir veya ön ödemeli uluslararası arama kartları satın alabilir. Alternatif olarak ve daha yaygın olarak öğrenciler Skype, WhatsApp ve Telegram gibi internet tabanlı iletişim platformlarından yararlanabilirler.

 

Yemek Seçenekleri

Kampüs içinde ve dışında birçok seçenek mevcuttur. Çoğu mahallede öğrencilerin kolayca yiyecek ve kişisel bakım malzemeleri alabilecekleri bakkallar ve süpermarketler vardır. Ayrıca çok çeşitli etnik restoranlar, özel mağazalar ve süpermarketler bulunmaktadır.

 

Eğlence, Medya ve Spor

Dünyadaki tüm şehir merkezleri gibi, Kanada şehirleri de birçok eğlence seçeneği sunmaktadır. Öğrenciler Kanada’da mutlaka ilgi alanlarına uygun birçok aktivite bulacaklardır.
Çoğu kolej ve üniversitede, ev liglerinin yanı sıra (öğrencilerin aynı kurumdan diğer öğrencilere karşı oynadığı) birbirleriyle yarışan spor takımları da vardır.

Kayak, yürüyüş ve kampçılık gibi açık hava kış ve yaz aktiviteleri de Kanada'da oldukça popülerdir.

 

Kişisel güvenlik

Kanada, dünyadaki en barışçıl ve en güvenli ülkelerden biridir, ancak ne yazık ki istenmeyen olaylar dünyanın her yerinde yaşanabilir. Uluslararası öğrenciler, dünyanın herhangi bir yerinde olduğu gibi aynı sağduyu ile güvenlik önlemlerini takip etmelidir. Akılda tutulması gereken bazı güvenlik ipuçları şunlardır:

  • Herhangi bir acil durumda 911'i arayın. Bu, Kanada genelinde polis, itfaiye ve ambulans için merkezi bir numaradır.
  • Ne kadar küçük olursa olsun herhangi bir olayı polise bildirin.
  • Yabancılara karşı dikkatli olun.
  • İyi aydınlatılmış, işlek caddelerde yürüyün ve izole alanlardan kaçının. Mümkün olduğunda bir arkadaşınızla yürüyün.
  • Çoğu okulda ayrıca, eğitimli öğrencilerin veya güvenlik görevlilerinin öğrenciyle birlikte eve yürüdüğü kampüs güvenliği ve “eve yürüme” hizmeti vardır.
  • Eşyalarınıza dikkat edin, evinizin ve arabanızın kapılarını kilitli tutun.

 

Kanada'da Hayata Uyum Sağlamak

Kanada, uluslararası öğrencileri sıcak bir şekilde karşılar ve yüz binlerce uluslararası öğrenci mutlu ve güvenli bir şekilde eğitim görür. Fakat yeni bir ülkeye geçiş yapmak zorlayıcı olabilir. Zaman zaman ev özlemi duymak oldukça normaldir. Uluslararası öğrencilerin sosyalleşmelerine, arkadaş edinmelerine ve yeni şehirleri ve ülkeyi keşfetmelerine yardımcı olmak için kampüste birçok kaynak ve aktivite bulunmaktadır. Öğrenciler, kendi kültürlerini ve öğrendikleri kültürü harmanlamak için birçok fırsata sahip olacaktır.