Yurt Dışında İngilizce Öğretmeni Olmak için CELTA ve DELTA Kursları
Yurt Dışında İngilizce Öğretmeni Olmak için CELTA ve DELTA Kursları
Yurt Dışında İngilizce Öğretmeni Olmak için CELTA ve DELTA Kursları
Yurt Dışında İngilizce Öğretmeni Olmak için CELTA ve DELTA Kursları

Yurt Dışında İngilizce Öğretmeni Olmak için CELTA ve DELTA Kursları

CELTA (Certificate in Teaching English to Adults Speakers of Other Languages)

CELTA; yetişkinlere İngilizce eğitimi verecek öğretmenler için düzenlenen yeterlilik sertifikasıdır. Bu program; anadili İngilizce olmayan İngilizce Öğretmenleri için düzenlenmektedir. CELTA programı, öğretmenlikte hiç tecrübesi olmayan, az tecrübesi olan veya elinde öğretmenlik sertifikası bulunmayan (örneğin İngiliz veya Amerikan Dili ve Edebiyatı mezunları,mütercim tercümanlık mezunları) adaylar için düzenlenmektedir. Sertifika “University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES)” tarafından verilir. Cambridge Üniversitesi onaylı bu sertifikayı alan İngilizce Öğretmenleri, tüm dünyada öğretmenlik yapmalarını sağlayan bir belgeye sahip olurlar. CELTA sertifikasını almak isteyen adaylar, öncelikle 4 hafta süren ve genelde İngiltere ‘de verilen kurslara katılırlar. Bu kurslar esnasında öğretmenlik tecrübesi edinilebilecek pratik uygulama dersleri de mevcuttur. Bu dersler öğretmenlerin, İngiltere’deki yerel okullarda İngilizce öğretmenliği tecrübesi edinerek eğitimlerini tamamlamasını sağlar. 

CELTA kursları hiç öğretmenlik deneyimi olmayan, ya da az da olsa öğretmenlik deneyimine sahip her düzeyde İngilizce öğretmenlerine yönelik bir sertifika programıdır. CELTA kursları 54 ülkedeki 286 merkezde verilmektedir. Celta kurslarına katılabilmek için bir diğer önemli şart da iyi bir İngilizcenizin olmasıdır. En az C1 Seviye veya IELTS’ten 7.00 almış olmanız gerekir. CELTA Programı; tam zamanlı, yani full-time olarak alındığında, genelde 4-5 hafta sürmektedir. Hemen hemen her ay, bu kurslara başlayabilirsiniz. Kursiyerler program süresince, Cambridge Üniversitesi ESOL departmanı tarafından görevlendirilmiş gözlemciler tarafından değerlendirmeye tabi tutulurlar. Final sınavı yoktur. Değerlendirmede 2 aşama vardır: stajyer öğretmenlik ve yazılı ödevler. Eğitim boyunca gösterdiğiniz performans ile sertifikanızı alabilir ve yurtdışında mesleğinizi icra etmeye başlayabilirsiniz.

Delta (Diploma in Teaching English to Adults Speakers of Other Languages)

DELTA; yetişkinlere İngilizce eğitim veren öğretmenler için düzenlenen yeterlilik diplomasıdır. DELTA, halihazırda öğretmen olarak çalışmakta olan ve en az 2 yıl tecrübesi olan öğretmenler için geçerlidir. Daha önceden CELTA almış olan İngilizce Öğretmenleri de DELTA alabilirler. Ayrıca DELTA Diplomasını alabilmek için 21 yaş ve üstü şartı aranmaktadır. Diploma “University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES)” tarafından verilir. Cambridge Üniversitesi tarafından onaylıdır.

DELTA Diplomasını almak isteyen adaylar, öncelikle 2-3 ay süren yoğun bir kursa katılırlar. Bu kurs esnasında teorik ve pratik eğitim birlikte verilir ve öğretmenler İngiltere’de öğretmenlik tecrübesi edinirler. Ardından sınava yine İngiltere’de girerek Türkiye’ye dönebilirler.

Kurs içeriği; Stajyer öğretmenlik yapma, sınıf içinde tecrübeli öğretmenleri gözlemleme, birçok pratik konularda yazılı ödevler teslim etme, bir adet örnek olay inceleme ve bir adet yazılı sınava girmektir. Kursiyerler program süresince, dışarıdan gelen öğretmenler ve Cambridge Üniversitesi ESOL departmanı tarafından görevlendirilmiş gözlemciler tarafından değerlendirmeye tabi tutulurlar. Değerlendirmede 3 aşama vardır; Kurs İçi Çalışma, Örnek Olay İnceleme, Yazılı Sınav. Bu aşamalardan başarılı bir şekilde geçip diplomaya sahip olduğunuzda dünyanın her yerinde mesleğinizi yapabilirsiniz.