Üniversite Başvurusu ve Kabul Şartları

Üniversite Başvurusu ve Kabul Şartları 

Almanya’da her üniversiteye ayrı başvuru yapılmaktadır bunun sebebi is her üniversitenin kendine göre başvuru kuralları belirlemiş olmasıdır. Eyalet bazında farklılıklar çok olmasa da uluslararası başarı giriş koşullarında farklılıklar göstermektedir. Genel olarak öğrencilerin TestDaf ya da DSH sınavına girerek yeterli başarıyı göstermesi beklenir bu da minimum %65'lik bir başarıdır. Almanya’da her üniversite dil yeterliliği aramasa da öğrenci vizesi başvuru süresinde öğrenciden minimum B1 seviyesinde dil yeterliliği beklendiği için öğrencinin bunu sağlaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ÖSYM ile girdiğiniz sınavda seçeceğiniz bölüme yerleşmiş olmalısınız ya da Meslek yüksek okulu mezunu yada öğrencisi olmanız beklenir.

Sizden beklenen evraklar:

Mezun olduğunuz lise diploması

ÖSYMden aldığınız sınav sonu belgesi

ÖSYMden aldığınız yerleştirme sonuç belgesi

TestDaf, DSH veya Toefl Ielts sınav sertifikası

Lise ders transkripti 

Kimlik Belgesi

 

Bu yukarda belertilen tüm belgelerin yeminli bir tercüman tarafından Almanca diline çevrilmiş olması ve T.C Kaymakamlıkları tarafında apostilli onayının alınmış olması gerekmektedir. 

 

Almanya’da bazı üniversitelerde tamamen İngilizce bölümler mevcuttur burada eğitim almak isteyen öğrencilerin istenilen İngilizce dil sınavlarında (TOEFL, IELTS ve CAE) beklenilen başarıyı göstermesi gerekmektedir. Her üniversitenin belirlediği puan değişmekte olsa da genel olarak üniversiteler TOEFL- BİLGİSAYAR sınavında en az 213 ve yazılı sınavında ise en az 550 puan sağlaması gereklidir. Ayrıca TOEFL-IBT den 79 puan da kabul edilen minimum puanlardandır. IELTS isteyen üniversiteler ise minimum 6-6,5 bandında puan beklemektedir. 

 

Almanca eğitim almak isteyen öğrencilerin ise, DSH, TestDAF, TestAS, DSD sınavlarında istenilen yeterliliği almalıdır. Bu sınavlar arasında DSH ve TestDAF sınavları en çok tercih edilen sınavlardır ve hemen hemen her Alman eğitim kurumu kabul etmektedir. Almanca dil yeterliliği kurumdan kuruma değişmektedir bazı üniversiteler belli seviyede Almanca beklerken bazı üniversiteler hazırlık programı olup Almanca beklememektedir. Beklenilen genel sınav başarısı %65dir. 

 

Türkiye’de lise bitirip Almanya’da okumak isteyen öğrencilerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. 

ÖSYM SONUÇ BELGESİ: öğrencilerin başvuru yapabilmek için istedikleri bölüme herhangi bir üniversitede yerleşmiş olması gerekir. 

ÖSYM PUANI: diploma notundan daha önemlidir, Alman Devlet üniversiteleri sonuç belgesindeki puana bakarlar

LİSE DİPLOMA NOTU: En az 75 olması önerilir ancak bunun altında kalan öğrencilerin ise ÖSYM puanın yüksek olması, ikinci bir yabancı dil bilgisi ve güçlü motivasyon mektupları ve farklı yetenek ve becerilerle kabul alması mümkündür.

LİSE TÜRÜ: Anadolu, Fen Lisesi yada Kolejlerde eğitim almış olması gerekir. Ayrıca Güzel sanatlar lisesi ve Meslek lisesi mezunu öğrencilerin diplomaları Türk lise diploması statüsü dışında sayıldığı için öğrenci eğitim aldığı bölüme yönelik Almanya’da eğitim başvurusu yapabilir. 

ALMANCA DİL BİLGİSİ: En azından B1 seviyesinde dil bilgisi size avantaj sağlamaktadır. 

Her ne kadar Almanya’da üniversite başvuruş yapabilmeniz için dil yeterliliği beklenmese de lisans eğitimini alabilmeniz için C1 seviyesinde Almanca Dil yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekmektedir. Eğer dil yeterliliğiniz yok ise Almanya’daki üniversitelerden koşullu kabul alabilirsiniz ve bu koşullu kabul ile lisans eğitiminizden önce minimum 3 ay süre ile lisans eğitiminiz başlamadan önce dil eğitimi alırsınız. 

The perfect choice for your next project!

Contact Us Now !