GMAT Nedir?

GMAT, açılımı Graduate Management Admission Test olan lisansüstü yönetime geçiş sınavıdır. Sınav öğrencilerin sözel, sayısal ve eğitim hayatları boyunca geliştirdikleri analitik yazma yeteneklerini ölçmeyi hedefler. GMAT sınavı çoğunlukla yurtdışında işletme üzerine yüksek lisans (MBA) yapmak isteyen öğrenciler tarafından kullanılır. İşletme bölümünde iddialı okulların çoğu GMAT sınavını şart koşmaktadır.

Üniversite başvurularında öğrenciler, belirli bir GMAT puanı üzerinden değil, okula kabul edilen öğrencilerin ortalama GMAT Puanları üzerinden değerlendirilirler. Kaliteli okulların çoğu ortalama 600 puanın üzerinde bir puanla öğrenci almaktadır. Örneğin Harvard Business School’un GMAT ortalaması 720 civarındadır. Sınavda alınabilecek en yüksek puan 800’dür.

GMAT sınavı neleri kapsar?

GMAT dört kısımdan oluşmaktadır: “Analytical Writing Assessment, (AWA)” “Integrated Reasoning,” “Quantitative” ve “Verbal.” “Analytical Writing Assessment,” (ASA) adayların analitik yazma, eleştirel düşünme ve kendilerini analitik olarak ifade etme becerilerini değerlendirmeyi amaçlar. Sınavın bu aşamasında, adaylara bir argüman verilir ve adaylardan bu argümanın temelinde yatan başlıca varsayımların saptanması ve bu argümanı eleştirel olarak değerlendiren bir kompozisyon istenir. Sınavın bu kısmı için verilen süre 30 dakikadır.

“Integrated Reasoning” (IR) ise adayların akıl yürütme, muhakeme etme ve analiz etme yetilerini ölçmeye yönelik olarak tasarlanmıştır. 30 dakikalık bu bölümde 12 soru yer almaktadır. Bu bölümde tablo ve grafikler eşliğinde çeşitli veriler sunulur ve adayın çıkarımlar yapması beklenir. Bu aşamada hesap makinesi kullanımı serbesttir.

Matematik sorularının yer aldığı “quantitative” kısmında 62 dakika içerisinde cevaplanması gereken 31 soru yer alır. Sınavın “verbal” yani sözel kısmındaysa 65 dakika içerisinde tamamlanması gereken 36 soru bulunmaktadır. Bu kısımda okuduğunu anlama becerilerini ölçmeyi amaçlayan paragraf soruları ile yazım, kelime ve dilbilgisi bilgisine yönelik sorular yer alır.

Adaylar, sınavın istediği kısmından başlama hakkına sahiptir.

Değerlendirme

GMAT sonuçları sınav tarihinden itibaren üç hafta içerisinde açıklanır. Sınavı oluşturan dört kısmın her biri ayrı ayrı puanlanır ve 200-800 skalasında yer alan total bir skor hesaplanır. Verbal ve quantitative kısımları 0-60 aralığında; AWA 0-6 puan aralığında; IR ise 0-8 puan aralığında değerlendirilir. GMAT skorunun yanı sıra, sınava giren diğer adaylar arasındaki pozisyonlarını gösteren “percentile” yani yüzdelik dilim bilgisi de adaylar ile paylaşılır. Adaylar, sınav sonrasında sonuçları kendi seçtikleri üniversite ve programlarla paylaşırlar.

The perfect choice for your next project!

Contact Us Now !