IELTS uluslararası geçerli bir İngilizce yeterlilik sınavıdır. Dünyanın neredeyse her ülkesinde kabul göre bir sınavdır. İlk kez 1980 yılında uygulanmaya başlanan bu sınav Amerika merkezli bir sınav olan TOEFL sınavının aksine İngiltere merkezlidir.

Sadece yurt dışında okumak için değil aynı zamanda Boğaziçi ve Bilgi Üniversiteleri gibi üniversitelerin hazırlığından muaf olmak için de IELTS sınavından belli bir puan almak gerekir. Bu yüzden sadece yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler değil hem ülkemizde okumak isteyen hem de kariyer yapmak isteyen öğrencilerin dikkatini çeken bir sınavdır.

IELTS sınavına girecek öğrencilerin ilk dikkat etmesi gereken sınava ne amaçla girecekleri olmalıdır. Çünkü iki adet IELTS sınavı bulunmaktadır. Bunlardan birisi General diğeri ise Academic türdür. Academic sınavı, akademik dilinizi ölçen türe verilen isimdir. Yurt dışı lisans ya da yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler bu türü almalıdır.

General tür ise gündelik dilinizi ölçen bir türdür. Eğer İngilizce konuşulan bir ülkede çalışma ya da göçmenlik başvurusu yapacaksanız bu türü seçmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu sınavda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da sınavın 9 üzerinden değerlendiriliyor olmasıdır. Okullar genel olarak 6 ya da 6,5 puan kabul etse de bazı okullar bu sınırı 7 ya da 7,5 seviyesinde isteyebiliyor.

IELTS başvuru olarak online yapılabilir. Ortalama her ay 2-3 sınav yapılmaktadır. Sınav merkezi ruhsatı olan kurumlarda sınava girebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta başvurunun erken yapılmasıdır. Sınav merkezlerindeki yerler hızlı dolabilir.

IELTS sınavın ücreti ülkemizde 190 dolar civarı bir ücrettir. Kura göre değişiklik göstermektedir. Sınav kendi içerisinde 4 farklı bölümden oluşmaktadır. Listening, Reading, Writing ve Speaking bölümleri bu sınav içerisinde bulunmaktadır.

  • Listening: Bu bölümün 30 dakikası sınavı çözmek için 10 dakikası ise çözdüklerinizi kağıda geçirmek için olmak üzere toplam 40 dakika sürmektedir. Bu bölüm ilk iki kısmı iki kişinin konuşması olarak geçmektedir. 3. ve 4. kısımları ise daha akademik konuşmalar içermektedir. Bu bölümleri sadece 1 kez dinleme hakkınız bulunmaktadır. Bu yüzden dikkatli dinlemeli ve iyi not tutmanız gerekmektedir. Ayrıca cevap kağıdında gramer ve yazım hataları da değerlendirilmektedir.
  • Reading: Bu bölümde kelime sayısı 2150 – 2750 arasında değişen 3 ayrı makale okunmaktadır. Makale konuları ünlük hayatta karşınıza çıkabilecek gazete ya da internet blog yazıları olabilir.
  • Writing: Bu bölüm 2 farklı alt bölümden oluşmaktadır. İlk kısımda görsellerden ve grafiklerden yararlanarak 20 dakika içerisinde 150 kelime yazmanız gereken bir kısım. 2. kısımda ise bir argüman ya da görüş belirleyerek 40 dakika içerisinde 250 kelime yazmanız gerekmektedir. Bu kısımda yazdığınız görüş önemli değildir.
  • Speaking: Bu bölüm aynı gün olmak zorunda değil. Aynı hafta içerisinde aynı gün olabilir. Bu bölüm 3 farklı alt bölümden oluşmaktadır. İlkinde kendinizi tanıtmak amacı ile hakkınızda genel bilgiler vermeniz gerekiyor ve 4 – 5 dakika arasında değişiyor. Sonraki kısımda size daha önceden hazırlanmış içerisinde alt sorular da olan bir kart veriliyor. Verilen kart hakkında 1 dakika düşünüp 2 dakika kesintisiz konuşmanız gerekiyor. Son kısım ise yaklaşık 4 ile 5 dakika arasında sürmektedir. Bu kısım karşınızdaki kişi ile birbirinize sorular sorarak geçirmeniz gereken bir kısımdır.
     

The perfect choice for your next project!

Contact Us Now !