International Baccalaureate (IB) Diploması Nedir?

 

Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IBDP) ve Uluslararası Bakalorya Kariyerle İlgili Program (IBCP), öğrencileri İngilizce konuşan kolejlere ve üniversitelere hazırlayan uluslararası lise diplomalarıdır. İlk kez 1968 yılında İsviçre’nin Cenevre şehrinde uygulamaya konulan ve kurulduğu yıldan beri dünyaca kabul edilen uluslararası yeterlilikteki bir eğitim programı olan International Baccalaureate (IB), 16-19 yaşları arasındaki öğrenciler için hazırlanmış; iki yıllık bir üniversite öncesi eğitimidir. 

, Dünyanın dört bir yanındaki okullardan yaklaşık 130.000 öğrenci her yıl IB derecesi ile mezun olmaktadır. Katılımcılar genellikle 11. sınıfta başlar ve Mayıs ayında 12. sınıfta yapılan IB final sınavları ile programı tamamlarlar.

Diplomaya hazırlık olarak, Lyceum Alpinum, 7. sınıftan 10. sınıfa kadar IGCSE Öncesi ve IGCSE Programı sunmaktadır.

International Baccalaureate (IB) Diploması Nasıl Alınır?

IB (Uluslararası bakalorya) diploması, 16 ila 19 yaş grubundaki öğrencilere açık olan iki yıllık bir akademik programdır. Programı ve gereklerini başarıyla tamamlayan öğrenciler IB diploması alırlar. Diploma, üniversite başvuruları ve diğer amaçlar için önemli bir kimlik belgesidir. IB diploma programı, öğrencilerin altı konu alanında ders almalarını ve sınavları geçmelerini gerektirir. 

IB diploma konularının temizlenmesine ek olarak, üç ana gereklilik daha vardır. Bunlardan ilki, öğrencilerin bağımsız araştırmaya dayalı uzun bir makale yazmalarını gerektirir. İkincisi, öğrencilerin Bilgi Kuramı dersi almalarını gerektirir. Bu ders eleştirel düşünme ve epistemolojiyi kapsar. Üçüncüsü, öğrencinin bir dizi ders dışı etkinliğe katılmasını gerektirir.

IB Şartları

IB diploma programlarına kabul alabilmek için de elbette ki beklenen yetkinliklere sahip olmanız gerekmektedir.

11.sınıfta IB diploma programına başlayacak olmanız durumunda üniversitelere göre değişiklik gösterebilmekle birlikte IB şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • 10.sınıfı başarıyla tamamlamış olmanız gerekir.
  • Diploma ortalamanızın en az 75/100 olması gerekir.
  • IELTS overall 6,5.Her bir bant ise en az 6,0 olacak bir sınav skoruna veya eş değerine sahip olmanız gerekir.

 

AMAÇLAR VE DERS PROGRAMI

Öğrencilerin IB programının içeriği ve önemi konusunda gerekli bilgiyi kazanmalarını; Zamanlarını en verimli biçimde kullanarak kendilerine en uygun çalışma yöntem ve tekniklerini geliştirmelerine yardımcı olmayı; Araştırma yapma becerilerini geliştirmeyi; Yazma yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmayı ve böylece etkili, akıcı bir dille düzyazı, makale ve deneme türünde yazılar yazabilir, sözlü yorumlar sunabilir düzeye gelmelerini; Bağımsız ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeyi; Bireysel gelişimlerine, okullarına, toplumlarına ve çevreye duydukları sorumluluk bilincini geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

DERS PROGRAMI

Diploma adayı, altı grubun her birinden, sunulan seçenekler dahilinde bir ders seçmek zorundadır. Türkiye´de, Anadil ve Sosyal Bilimler dersleri Türkçe, diğer dersler ise İngilizce olarak uygulanır.

  1. Grup : Dil A1 - Öğrencinin en başarılı olduğu dilde, genellikle de anadilinde olmak üzere edebiyat çalışmaları yapılır.
  2. Grup: Dil A2 - İkinci bir dilde çok yetkin öğrencilerle işlenen dil ve edebiyat dersi.
  3. Grup: Bireyler ve Toplumlar -İşletme ve Yönetim, Ekonomi, ITGS, Felsefe ve Psikoloji.
  4. Grup: Doğa Bilimleri - Biyoloji, Kimya, Fizik.
  5. Grup: Matematik - Matematik (İleri Düzey), Matematiksel Yöntemler (Standart Düzey).
  6. Grup: Seçmeliler - Öğrenciler ilk beş gruptan herhangi bir dersi seçebilecekleri gibi, okul müfredat programına göre özel onay almış bir ders de seçebilirler.

ALTI DERS GRUBU DIŞINDAKİ ZORUNLULUKLAR

BİTİRME TEZİ (EXTENDED ESSAY/EE)

IB Diploma Programı´nın önemli bir parçası olan Bitirme Tezi, öğrencinin seçtiği altı dersten birine ait bir konunun; program dahilinde ilgi duyduğu bir konu üzerinde yoğunlaşarak ve okuldan bir danışman öğretmen gözetiminde hazırladığı en az 4000 sözcükten oluşan bir kompozisyondur. Bu rakam, dipnotları ve kaynakçayı içermemektedir.

BİLGİ KURAMI (THEORY OF KNOWLEDGE/TOK)

Bilgi Kuramı dersinde bilginin çeşitli biçimlerinin kökeni ve geçerliği incelenir. Öğrenci bu derste bilginin keşfi ve yaratılışına ilişkin kişisel bir bakış açısı geliştirmeyi öğrenir. Bu ders, IB Diploma Programı´na özgü bir derstir ve iki yıllık müfredat programına yayılacak şekilde en az 100 saat çalışılmalıdır.

YARATICILIK, ETKİNLİK, HİZMET (CREATIVITY, ACTION, SERVICE/CAS)

IB felsefesinin temelinde, "bireyin bir bütün olarak eğitimi" görüşü var olduğu için, her diploma adayı öğrenci, CAS çalışmasında yer almak ve iki yıl içinde 150 saatini bu çalışmaya ayırmak zorundadır. TOK, CAS ve EE alanlarında gerekli çalışmanın yapılmaması durumunda, öğrenci diploma almaya hak kazanamaz.

 

IB Avantajları nelerdir?

Yaklaşık 100 ülkede bini aşkın üniversite IB diplomasını kabul etmektedir. IB diploması sahibi öğrencilere ülkemizde birçok vakıf üniversitesi ve özel üniversite; IB diploma notuna göre değişken oranlarda başarı ve yüksek başarı bursu vermekte, yatay geçiş hakkı tanımakta ve bazı derslerden muafiyet sağlamaktadır.

  • MEB diploması yanında uluslararası bir diploma veriyor olması,
  • IB diplomasının uluslararası geçerliliği ve yurt dışında en iyi üniversitelerde öncelikli kabulü,
  • IB mezunlarının edindikleri kazanımlarla öne çıkmaları sonucu üniversite eğitimi ve sonrasında toplumda ayrıcalıklı bireyler olarak yer almaları,
  • Öğrenciye zamanı en iyi şekilde kullanmayı, en uygun yöntemlerle çalışmayı öğretmesi,
  • Öğrenciyi akademik dürüstlük konusunda bilinçlendirmesi,
  • Öğrencinin düz yazı, makale ve denemeler yazarak yazma yeteneğinin gelişmesini sağlaması,
  • IB programında yer alan öğretmenlerin süregelen hizmet içi eğitimler sayesinde bu kazanımlarını diğer sınıf seviyelerine de aktarmaları sonucu bu kazanımların tüm okula yaygınlaşması, bu programın avantajları olarak sıralayabiliriz.

IB Diploma Programı, yukarıda sayılan avantajların dışında akademik dürüstlük ilkesi ile çok yönlü, araştırmayı seven, meraklı, yaratıcı, sorumluluk sahibi ve belki de her şeyden önemlisi, okuyan-yazan insanlar yetiştirilmesini sağlamaktadır. Özellikle çalışma alışkanlığı olan ve performansı yüksek öğrencilerin mutlaka tercih etmesi veya değerlendirmesi gereken bir program olan IBDP, sadece “Yurt dışında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin seçeceği bir programdır.” saptaması çok doğru değildir. Lise 2 ve lise 3 sınıflarda bu programı alan öğrenciler, son sınıfta ülkemizdeki üniversite sınavları için de hazırlık yapabilirler.

 

IB Programı İle Öğrenci Alan Üniversiteler

Dünyada IB diploma programını kabul eden birçok okul vardır. Dünyanın en prestijli okullarında eğitim alabilmek için IB diploma sürecinin yeterli puanla tamamlanması gerekmektedir. Çünkü dünyanın en çok talep gören okullarında IB programının değeri ancak tamamlanan diploma puanı ile ortaya çıkar. Oxford, Cambridge, Yale ve Harvard gibi dünyanın en iyi ve en prestijli üniversiteleri için bireysel IB puanları yüksek olmalıdır.

 

The perfect choice for your next project!

Contact Us Now !